درمان درد زانو با فیزیوتراپی
آناتومی
درمان درد زانو با فیزیوتراپی – اساساً زانو از چهار استخوان تشکیل شده: فمور، تیبیا، فیبولا و پاتلا. فمور که استخوان بزرگ ران است، به وسیله رباطها به تیبیا که در کنار فیبولا قرار داشته و به موازات آن امتداد یافته است متصل میشود. پاتلا یا کشکک زانو نیز، همچنانکه زانو خم و راست میشود در امتداد مفصل آن حرکت میکند.
عضلاتی که از مفصل زانو پشتیبانی میکنند عضلات چهارسر (جلو) و همسترینگ (عقب) هستند.
رباطها که زانو را در جای خود نگهمیدارند، نسبت به ضربه و فشار آسیبپذیر هستند. مفصل زانو حاوی غضروفهایی به نام مینیسک است. مینیسکها در مفصل بین تیبیا و فمور قرار دارند، و به این استخوانها اجازه میدهند که آزادانه روی یکدیگر بلغزند.
مفصل زانو دارای یک بورس نیز هست؛ بورس کیسهای است حاوی یک مایع، که به عضلات و تاندونها کمک میکند تا همچنان که زانو حرکت میکند آنها هم آزادانه حرکت کنند.
علائم و نشانه ها درمان درد زانو
علائم و نشانههای دیگری که ممکن است با درد زانو همراه باشند عبارتند از:
• دشواری در راه رفتن به دلیل بیثباتی زانو
• لنگیدن ناشی از ناراحتی
• قفل شدن زانو (ناتوانی در خم کردن زانو)
علت ها و دلایل درمان درد زانو
علت زانو درد را میتوان به سه دسته عمده تقسیم کرد:
• آسیبدیدگی حاد: مثل شکستگی استخوان، پارگی رباط، آسیبدیدگی مینیسک، دررفتگی
• عارضههای پزشکی: آرتریت، آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی)، نقرس، عفونتها
• عارضههای مزمن ناشی از استفاده یا استفاده بیش از حد: استئوآرتریت (التهاب مفاصل)، سندرمهای مربوط به پاتلا، تاندونیت و بورسیت
• بارداری:زانو درد در بارداری از شایع ترین مشکلات پا است که خانم های باردار با آن مواجه می شوند.علت زانو درد در بارداری معمولا مربوط به اضافه وزن خانم ها در دوران بارداری می باشد.
عوامل
عوامل بیومکانیکی: مفصل زانو عملکرد پیچیدهای داشته و در طول روز مکرراً مورد استفاده قرار میگیرد. هرگونه تغییری در حرکت این مفصل (تفاوت طول پاها، تغییر در نحوه راه رفتن به دلیل مشکلات کمر) میتواند باعث تغییراتی ظریف در ساختار زانو و در نهایت بروز درد و آسیبدیدگی شود.
اضافه وزن: با بالا رفتن وزن فشار وارده بر مفصل زانو نیز افزایش مییابد.
استفاده بیش از حد در طول حرکات تکراری: مثل حرکاتی که در ورزشهای خاصی مثل دو آهسته (جاگینگ) یا اسکی انجام میشوند یا برخی شرایط کاری مثل زانو زدن به مدت طولانی، که میتوانند باعث تخریب غضروف و بروز درد شوند.
زمان مراجعه برای درمان درد زانو با فیزیوتراپی
هرگونه دردی که با استراحت کم نمیشود یا ظرف چند روز از بین نمیرود باید توسط یک پزشک ارزیابی شود. موارد زیر علائم و نشانههایی هستند که میبایست پزشک وجود آنها را در زانو بررسی کند:
• تورم
• ناتوانی از خم کردن
• تغییر شکل
• ناتوانی از راه رفتن یا ناراحتی به هنگام راه رفتن
• زانو درد شدید
تشخیص
پزشک، کار را با پرسیدن سؤالاتی راجع به وضعیت کلی سلامت شخص شروع کرده و بعد سؤالاتی درمورد خود درد زانو میپرسد (طول مدت درد، شدت آن، چه چیزی آن را بهتر یا بدتر میکند و غیره). سپس، زانو معاینه میشود.
گاهی اوقات نیاز میشود که پزشک، با استفاده از آزمایشهای زیر، به بررسی بیشتر مشکل بیمار بپردازد:
– آزمایشهای رادیولوژی
– آزمایشهای خون
– نمونهبرداری از مایع مفصلی (پونکسیون مفصلی)
راه ها و روش های درمان
تقریباً برای هر یک از انواع درد زانو، یک درمان بهخصوص وجود دارد.
درمان درد زانو با فیزیوتراپی
درمان درد زانو با فیزیوتراپی – گاهی اوقات تقویت عضلات اطراف زانو، آن را باثباتتر کرده و باعث میشود که بتواند حرکات مکانیکی را به بهترین شکل انجام داد. همچنین، این کار به جلوگیری از آسیبدیدگی یا بدتر شدن یک آسیب کمک میکند. فیزیوتراپ، برمبنای یک ارزیابی اولیه، یک برنامه توانبخشی مخصوص ورزش زانو به شما تهیه میکند که شامل مجموعهای از ورزشهای زانو است. اگر هم از قبل یک برنامه ورزشی برای زانویتان دارید، فیزیوتراپ تمریناتی به شما میدهد که میتوانند بدون افزایش ریسک آسیبدیدگی یا تشدید آسیب موجود، زانویتان را تقویت کنند.
به طور کلی، برای درد زانو باید ورزشهای ملایمی مثل شنا، ورزشهای آبی یا راه رفتن را انجام دهید، نَه ورزشهایی مثل دو آهسته یا ورزشهای ایروبیک پرفشار که مستلزم حرکات نامنظم و ناگهانی هستند. در هر حال، بسته به شدت مشکل زانو، سن و سبک زندگیتان، فیزیوتراپ یکی از درمانهای زیر را انتخاب میکند:
تمرینات قدرتی و عملکردی، که برای افزایش قدرت، استقامت و سطح عملکرد عضلات پا (چهارسر و همسترینگ) طراحی شدهاند.
تحریک الکتریکی زانو، که قدرت عضلات پا را افزایش داده و به کاهش زانو درد کمک میکند. برای افزایش قدرت، پالسهای الکتریکی تولید شده توسط یک دستگاه به عضلات اصلی پشتیبانی کننده زانو، یعنی عضلات چهارسر رانی، ارسال شده و آنها را تحریک میکنند. برای کاهش درد هم، الکترودها روی زانو قرار داده شده و به شکل ملایمی عضلات اطراف زانو را تحریک میکنند. فیزیوتراپ تعیین میکند که انجام فعالیتهای فیزیکی با زانوی آسیبدیده، تا چه حدی باید محدود شود.
مرکز فیزیوتراپی نیک در امیرآباد
خیابان کارگر شمالی ( امیرآباد ) ، روبروی مرکز قلب، خیابان شکراله، پلاک 131، طبقه 2 واحد 4
برای ثبت نوبت آنلاین کلیک کنید